Chokladkola
I helgen när det var min tur att gå upp med dottern så passade vi på att baka lite chokladkola för första gången. Jag gick efter ett random recept på nätet och det tog inte lång tid att tillaga kolan. Det enda som var lite pyssligt var att slå in kolorna i bakpapper, men det är så mycket finare att slå in de så det var värt det.

Recept:
2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl socker
4 msk kakao
100 g smör
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. När det börjat koka sänk värmen lite och låt det få puttra på ugnen medans du rör om då och då. Enligt receptet skulle man låta den koka tills 120 grader, men jag skulle nog säga att runt 30-40 min på spisen. Man kan ju även göra kultestet om man är osäker, häll över lite smet i kallt vatten och om du kan ta upp och forma smeten som en liten kula så är den klar.
När du sedan häller över smeten i en form med bakplåtspapper så låter du det få svalna ned innan du lägger in i kylen i ett par timmar, gärna över natten. Sedan skär du i 2x2 cm bitar och slår in i bakplåtspapper. Tada!

Goda och chokladiga, det är väl tur att jag började med sockerförbud idag för annars hade dessa försvunnit ganska snabbt.
Kommentarer
Trackback